گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

مطالب علمی و پژوهشی در زمینه ورزش

چربی ها وفشار خون

غذاهائی که چربی زیاد دارد و همچنین عوامل دیگر در طی سالهائی که از عمرتان می‌گذرد، موجبات تصلب شرائین را فراهم می‌کند بالعکس غذاهائی که چربی‌اش کم است توأم با فشارخون پائین است. روغن اشباع نشده هم در پایین آوردن فشارخون مؤثر است.

چربی اشباع شده که فشارخون را بالا می‌برد در زرده‌ی تخم‌مرغ، پنیرهای چرب، شیر و برخی از چربی‌های نباتی مانند روغن نارگیل و چربی نباتی ترکیب شده با هیدروژن پیدا می‌شود.

روغن و چربی اشباع شده معمولاً در حرارت اطاق سفت و سخت است.

جایگزین کردن چربی اشباع شده بجای چربی اشباع نشده مخصوصاً استفاده از روغن زیتون و یا روغن کبد ماهی ممکن است به کاسته شدن فشارخون کمک کند ولی روغن کبد ماهی را نباید بدون تجویز دکتر خورد.

ضمناً فرآورده‌های لبنی، چیپس، سوسهای خامه‌دار مایونز و شیرینی هم دارای چربی است که برای افرادی که مبتلا به فشارخون می‌باشد، ضرر دارد.

چربی‌های موسوم به Polyunsaturated کمک به کم شدن سطوح کلسترول در خون و کم کردن خطر بالا رفتن فشارخون را می‌کند این نوع روغن اکثراً از منابع نباتی مانند تخم گل پنبه، لوبیای سویا، ذرت و تخم گل آفتاب‌گردان بوجود می‌آید. کنجد و گردو نیز از لحاظ روغن اشباع نشده غنی هستند.

مصرف کلسترول در روز نباید از 300 میلی‌گرم تجاوز کند غذاهایی که از لحاظ کلسترول غنی هستند عبارتند از تخم‌مرغ، اغلب پنیرها، دل و جگر، غذاهایی که به علت داشتن چربی اشباع شده باید مصرفش کم شود عبارتند از شکلات، کره، گوشت گاو، شیرینی، شیری که چربی‌اش گرفته نشده و روغن نارگیل.

سعی کنید خامه‌های مصنوعی را مصرف نکنید چنانچه شیر را بصورت پودر مصرف می‌کنید، پودری که چربی‌اش کم است مصرف کنید.

ضمناً از خوردن گوشت اردک تازه بپرهیزید زیرا گوشت آنها حاوی یک مقدار زیاد چربی است.

چنانچه گوشت گاو و گوساله را مصرف می‌کنید چربی آنها را کاملاً بگیرید. از استفاده از سوس و شیره گوشت (gravy) در موقع خوردن این نوع گوشت‌ها سخت بپرهیزید.

موقع پختن غذاهای حاوی گوشت مرغ و بوقلمون پوستشان را که حاوی یک مقدار زیاد چربی است بکنید.

مصرف تخم‌مرغ را به هفته‌ای دو تخم‌مرغ محدود کنید. و آن را بصورت آب‌پز بخورید نه بصورت نیمرو.

موقع خریدن ماکارونی از خرید ماکارونی‌هائی که دارای تخم‌مرغ است اجتناب کنید.

بیسکویت نمکین معروف به Crackers که حاوی یک مقدار زیاد نمک است مصرف نکنید.

از خوردن Croissants (نان‌های هلالی فرانسوی) بپرهیزید.

بجای کره از مارگارین استفاده کنید.

تدریجاً از مقدار روغنی که در آشپزی به مصرف می‌رسانید بکاهید تا سرانجام به حداقل برسد.

از مصرف کره و خامه در موقع پختن سیب‌زمینی بپرهیزید. خوردن سیب‌زمینی بخارپز برای شما مفید است در موقع تهیه غذاهایی که نیاز به خامه دارد، از پنیر بدون نمک و ماست کم‌چربی استفاده کنید.

از مصرف چیپس، سیب‌زمینی سرخ کرده و کلیه غذاهای سرخ کرده بپرهیزید.

چنانچه پنیر می‌خورید از پنیرهای کم‌چربی مانند Swiss , mozzarela , Provolone استفاده کنید و از پنیرهای بسیار چرب مانند پنیر پیتزا بپرهیزید.

از خوردن سالادهائی که با مواد ثقیل الهضم زینت داده شده، اجتناب کنید.

از خوردن شیر بسیار چرب و با شیرعسلی بپرهیزید.

از زیاده‌روی در خوردن بستنی مخصوصاً بستنی خامه‌دار بپرهیزید.

از اسکالپ‌ها استفاده کنید اسکالپ یک غذای دریائی کم‌چربی است که کلسترولش هم کم است. از مصرف میگو و خرچنگ اجتناب کنید.

از کلیه غذاهائی که دارای سوس و gravy و یا augratin است بپرهیزید.