گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

مطالب علمی و پژوهشی در زمینه ورزش

علائم و نشانه های مسمومیت غذایی

علائم و نشانه های مسمومیت غذایی  فصل فصل گرماست و باید به این نکته بیشتر دقت کنیم که مسمومیت ناشی از خوردن غذای آلوده مشکلی است که در این فصل زیاد می شود و پیامدهای آن بر اساس علت و میزان آلودگی، سن و سلامت مصرف کننده تفاوت دارد.
به گزارش جام جم آنلاین علائم و نشانه های مسمومیت غذایی بسته به علل پیدایش تفاوت دارند اما بیشتر مسمومیت ها منجر به بروز یک یا چند نشانه زیر خواهند شد: تهوع ، استفراغ ، اسهال آبکی ، درد شکمی ، بی اشتهایی ، خستگی و تب.
علائم و نشانه ها ممکن است در عرض چند ساعت پس از خوردن مواد غذایی آلوده یا حتی چند روز بعد شروع شوند.
     چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
  اگر یک یا چند مورد از حالات زیر را داشتید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
  تهوع و استفراغ مکرر ، استفراغ خون ، اسهال شدید ، وجود خون در اجابت مزاج، درد شدید شکمی ، تشنگی شدید ، خشکی دهان ، ادرار کم یا عدم ادرار ، ضعف شدید و سرگیجه.
افراد مسن، زنان باردار، شیرخواران و کودکان و افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت بوده یا در حال دریافت شیمی درمانی یا پرتودرمانی هستند بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند.
عوارض
  شایع ترین عارضه مسمومیت، کم آبی بدن (از دست دادن شدید آب، املاح و مواد معدنی ضروری) است.
  اگر شما فردی بزرگسال و سالم هستید و مایعات کافی برای جبران آب از دست رفته می نوشید، دچار مشکل جدی نخواهید شد. اما نوزادان، سالمندان و بیماران ممکن است با کم آبی بدن روبه رو شوند. در این صورت حتی ممکن است لازم باشد در بیمارستان بستری شده تا اقدامات لازم برای آنها صورت گیرد.
  مسمومیت غذایی در اکثر موارد به خودی خود در عرض 48 ساعت بهبود می یابد; اما برای داشتن حسی بهتر نکات زیر را رعایت کنید:
به معده خود استراحت دهید و خوردن و آشامیدن را برای چند ساعت متوقف کنید.
سعی کنید تکه ای یخ را مکیده یا آب کافی بنوشید.
پس از بهبود نسبی، به تدریج شروع به خوردن و نوشیدن کنید و از غذاهایی که هضم آنها ساده تر است شروع کنید. اگر تهوع شما برگشت، دوباره خوردن را قطع کنید.
بیماری و کم آبی بدن، باعث خستگی و ضعف شما می شود پس استراحت را فراموش نکنید.
مقابله و پیشگیری
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است پس این کارها را فراموش نکنید. 
-  دست ها، ظروف و سطوح مربوط به مواد غذایی را مرتب بشویید.
-  مواد غذایی خام را جدا از مواد آماده مصرف نگهداری کنید. هنگام خرید، آماده کردن غذا یا نگهداری آنها، گوشت، مرغ و ماهی را جدا از مواد غذایی دیگر نگه دارید.
-  پخت غذاها باید در درجه حرارت مطمئن صورت گیرد. عوامل بیماریزا اغلب در دمایی بین 63 تا 74 درجه سانتی گراد از بین خواهند رفت.
-  غذاهای فاسدشدنی را بی درنگ در یخچال یا فریزر قرار دهید. اگر ماده غذایی ای را قرار نیست طی دو روز آینده مصرف کنید حتما در فریزر قرار دهید.
-  مواد غذایی منجمد را در دمای اتاق قرار ندهید. امن ترین شیوه برای آب کردن یخ غذاها، استفاده از یخچال یا مایکروویو (انجمادزدایی) است. ریختن آب سرد روی غذا نیز شیوه ای مطمئن خواهد بود.
-   این نکته را همیشه به یاد داشته باشید; اگر به سلامت غذایی اطمینان ندارید، آن را مصرف نکنید.