گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

مطالب علمی و پژوهشی در زمینه ورزش

۸۰ درصد روغن کشور، از خارج وارد می شود

دکتر حسین حسنی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ، 38 درصد از مرگ و میرهای دنیا را به دلیل بیماری های قلبی عروقی عنوان کرد و درعین حال از ناسالم بودن70 درصد روغن های خوراکی کشور، خبر داد.
به گزارش ایسنا، به نقل از ستاد خبری یازدهمین کنگره تازه های قلب و عروق ،  عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ، نداشتن الگوی تغذیه ای صحیح 60 درصد ایرانیان، عدم تحرک فیزیکی کافی 69 درصد ایرانی ها و اضافه وزن 43 درصد افراد بالای 15 سال کشور اشاره  و این عوامل را از جمله علل زمینه ساز بیماری های قلبی  عروقی عنوان کرد.
وی  با اشاره به اقدامات انجام شده در مجلس در جهت اصلاح رفتارهای بهداشتی، گفت: به این ترتیب در سال جاری حجم اعتبارات بخش سلامت افزایش چشمگیری یافت.
حسنی با نگاهی تحلیلی به آمارهای بیماری های قلب و عروق در ایران و دنیا، گفت: روزانه 150 تا 180 نفر به جمعیت فوت شدگان بهشت زهرا افزوده می شود که بالغ بر دو سوم آنها به دلیل بیماری های قلبی و عروقی است.
وی گفت: به طور متوسط قلب در طول زندگی هر فرد یک میلیون بشکه خون پمپ می کند و سالانه 3 میلیون بار می تپد. با هر ضربان قلب 300 تریلیون سلول، مواد غذایی و اکسیژن رسانی می شود. همچنین 38 درصد ازکل مرگ و میرها به بیماری های قلب و عروق اختصاص دارد. 50 درصد مرگ و میرها در گروه سنی 50 سال به بالا مربوط به بیماری های قلب و عروق است. بر این اساس سالانه 17 میلیون نفر در دنیا به دلیل بیماری های قلبی و عروقی جان خود را از دست می دهند.
دکتر حسنی، بیماری های قلب و عروق را با 38 تا 40 درصد شیوع، شایع ترین علت مرگ و میر در ایران عنوان کرد و گفت: روزانه 198 ایرانی (سالانه 70 هزار ایرانی) در اثر سکته قلبی جان خود را از دست می دهند. همچنین روزانه در ایران 82 نفر بر اثر سکته مغزی می میرند. به این ترتیب سالانه3136 سال از عمر مفید ایرانی ها در اثر بیماری های قلبی  عروقی از دست می رود.
به گفته دکتر حسنی، فشار خون بالا، مصرف دخانیات و کلسترول خون بالا، 66 درصد علت  مرگ و میرهای ناشی از بیماری های قلبی را تشکیل می دهند. همچنین 21 درصد بیماری های قلبی به دلیل مصرف دخانیات است.
دکتر حسنی در ادامه با اشاره به روغن های خوراکی و تاثیر آن در بیماری های قلبی - عروقی و با بیان این که70 درصد روغن های خوراکی کشور ناسالم بوده و اسید چرب ترانس آنها 20 برابر حد استاندارد است، خاطرنشان کرد: 80 درصد نیاز داخلی روغن کشور، از خارج وارد می شود.
سالانه 2.1 میلیون تن روغن جامد در کشور مصرف می شود که این امر می تواند آمار وحشتناک مرگ و میرها بر اثر بیماری های قلبی - عروقی را توجیه کند. ایران با واردات سالانه 850 هزار تن روغن، نخستین وارد کننده روغن در خاورمیانه است. سرانه مصرف روغن جامد در ایران 17 کیلوگرم و در دنیا 5.12 کیلوگرم است.
60 درصد ایرانیان الگوی تغذیه ای صحیح ندارند
وی با اشاره به شیوع 44 درصدی کلسترول خون بالا در ایرانیان و با بیان این که 60 درصد مردم ایران الگوی تغذیه ای صحیح ندارند ، گفت: نسبت مصرف امگا 6 به امگا 3 در مردم ایران 20 برابر بیشتر است که این امر شاید یکی از دلایل شیوع سکته های قلبی است.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، سرانه مصرف نان در ایران را حدود 160 کیلوگرم عنوان کرد و گفت: ایرانی ها دو برابر نیاز واقعی خود گندم مصرف می کنند و به این ترتیب بزرگ ترین مصرف کننده نان در جهان هستند. این در حالی است که مصرف مواد لبنی، ماهی، گوشت، سبزیجات و... کمتر از استاندارد جهانی است.
وی، نمک را از دیگر ریسک  فاکتورهای ابتلا به بیماری های قلبی  عروقی عنوان کرد و گفت: ایرانی ها به طور متوسط بیش از 3 برابر میزان مجاز نمک مصرف می کنند. استاندارد مصرف نمک بین 4 تا 5 گرم در روز است که ایرانی ها به طور متوسط روزانه 13 تا 15 گرم نمک مصرف می کنند. به این ترتیب 5.18 تا 20 درصد مردم ایران مبتلا به فشار خون هستند.
69 درصد ایرانی ها تحرک فیزیکی کافی ندارند
به گفته وی، بیشترین بار بیماری ها در ایران به بیماری های قلب و عروق اختصاص دارد که 85 درصد موارد بروز آن با اقداماتی مانند ورزش، ترک سیگار، اصلاح تغذیه و... قابل کنترل است. همچنین 69 درصد ایرانی ها تنبل بوده و تحرک فیزیکی کافی ندارند که 22 درصد بیماری های قلبی نیز به دلیل کم تحرکی است.
اضافه وزن 43 درصد افراد بالای 15 سال کشور
وی در ادامه با بیان این که نسل امروز ایران 3 تا 4 کیلوگرم چاق تر از نسل های قدیمی هستند، افزود: 43 درصد افراد بالای 15 سال کشور اضافه وزن دارند; چرا که مصرف نان، غلات، چربی ها، قند و شکر بسیار بیشتر از استاندارد جهانی است.
دکتر حسنی با اشاره به میزان مصرف قند و شکر در ایران و ارتباط آن با بیماری های قلبی  عروقی گفت: ایران پس از روسیه دومین وارد کننده شکر جهان است. سرانه مصرف شکر کشور 30 کیلوگرم است که 3 کیلوگرم بالاتر از میانگین جهانی است. همچنین سرانه مصرف نوشابه های قندی گازدار در ایران 42 لیتر است.
به این ترتیب عواملی مانند الگوی تغذیه ای نادرست سبب شده که سن بیماران مراجعه کننده به جراحان قلب و عروق نسبت به نورم دنیا 10 تا 15 سال پایین تر باشد.
 وی با اشاره به اقدامات انجام شده در جهت اصلاح رفتارهای بهداشتی افزود: بحث سلامت در برنامه چهارم توسعه پررنگ شد و به مباحثی مانند امنیت غذا و تغذیه در کشور، سبد مطلوب غذایی، تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، ارتقا فرهنگ و سواد تغذیه ای و عدالت در سلامت در آن در نظر گرفته شد. همچنین به منظور کاهش مصرف دخانیات در کشور قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات در سال 85 تصویب شد و به دنبال اقداماتی مانند مصور شدن 50 درصد پاکت های سیگار به هشدارهای بهداشتی، افزایش قیمت و مالیات بر مواد دخانی در نظر گرفته شد.