در دوران کودکی، الگوهای غذایی دستخوش تغییرات عمده ای می شود. این تغییرات، شامل افزایش استفاده از شیر کم چرب یا بدون چربی، کاهش دریافت شیر کامل و تخم مرغ و افزایش تمایل به مصرف غذا در خارج از خانه است. میان وعده های مناسب برای بچه ها عبارتند از : میوه های تازه، پنیر، سبزی های خام، شیر، آب میوه، کلوچه های خشک دارای دانه غلات مانند بیسکویت گندمین و کره بادام زمینی که در جدول 3-36 مقدار و جانشین آن آمده است.
از جمله مسائل و مشکلات تغذیه ای نگران کننده در دوران کودکی ، مسئله چاقی است. حدود 40% از کودکان چاق به بزرگسالان چاق و حدود 70% از نوجوانان چاق به افراد بزرگسال چاق تبدیل می شوند . بنابراین احتمال زیادی وجود دارد که کودکان چاق دوران دبستان به افراد بزرگسال چاق تبدیل شوند.
نخستین اقدام جهت معالجه کودک چاق، ارزیابی سطح فعالیت کودک می باشد.
§ سلامت دندان ها :
در حالت طبیعی ، 20 دندان شیری کودک تا 3 سالگی ، در می آیند . پوسیدگی دندان به طور معمول در کودکانی دیده می شود که :
1- از لحاظ ژنتیکی مستعد هستند .
2- مقادیر زیادی از غذاهای شیرین مصرف می کنند .
3- بیش از 3 تا 5 وعده از میان وعده در هر روز استفاده می کنند .
4- به طور منظم دندان هایشان را مسواک نمی زنند .
§ اهمیت مصرف صبحانه در دوران کودکی :
برخی پژوهش ها پیشنهاد می کنند که مصرف صبحانه به کودکان کمک می کند تا ساعاتی را که در مدرسه می گذرانند ، دروس را بهتر فرا گیرند . انرژی و مواد مغذی مصرف شده می تواند توجه ، میزان انرژی و تحرک کودک را تحریک نموده و امتیازهای کودک را در آزمون بالا برد . انجام حرکات ورزشی در کودکان نیز توصیه می شود .
جدول 5-4 راهنمای تغذیه روزانه کودکان
2 تا 3 ساله ها 4 تا 6 ساله ها 7 تا 12 ساله ها گروه های غذا ملاحظات |
اندازه واحد تعداد واحدها اندازه واحد تعداد واحدها اندازه واحد تعداد واحدها |
شیر و محصولات لبنی 2 /1 لیوان 5-4 2/1 تا 4/3 4-3 1 تا 4/3 4-3 به جای نصف لیوان شیر می ( 120 گرم ) لیوان (180-120 گرم) لیوان توان از 15 تا 25 گرم پنیر ، نصف لیوان ماست با دو ونیم قاشق شیرخشک بدون چربی استفاده کرد . گوشت قرمز، ماهی ، ماکیان و به جای 30 گرم گوشت قرمز ، یا جانشین های آن 60-30 گرم 2 60-30 گرم 2 90-60 گرم 3-2 ماهی یا ماکیان می توان از 1 عدد تخم مرغ، 2 قاشق کره بادام زمنی و 4 تا 5 قاشق حبوبات پخته استفاده کرد . سبزی ها : شامل یک سبزی یا برگ سبز سبزی های پخته 3-2 قاشق غذا 5-4 4-3 قاشق غذا 5-4 4-3 قاشق غذا 5 ≤ تیره یا زرد برای تأمین ویتامین سبزی های خام * چند قطعه چند قطعه Aکه شامل اسفناج،هویج، براکلی و کدو و ... می شود . میوه خام : 2/1-1 کوچک 2/1-1 کوچک میوه شامل میوه ها و سبزی ها یا کمپوت میوه 4-2 قاشق غذا 6-4 قاشق غذا 1 عدد متوسط آب میوه های غنی از ویتامین C آب میوه 120-90 گرم 120 گرم 90-120 گرم مانند آب پرتقال ، گریپ فروت ، توت فرنگی ، لیمو ، گوجه فرنگی و براکلی است . نان و محصولات غلات : به جای یک برش نان می توان غلات کامل یا 2/1-1 برش 3 1 برش 3 1 برش 6 موارد زیر را جایگزین کرد : نان غنی شده نصف لیوان ماکارونی یا برنج ، 5 غلات پخته 2/1-1 لیوان 2/1 لیوان 2/1 لیوان عدد بیسکویت ساده غلات آماده خشک 2/1 لیوان 1 لیوان 1 لیوان و برشتوک |
* تا زمانی که کودک ، جویدن را به خوبی فرا نگرفته است ، از دادن سبزی های خام پرهیز شود .
ü تغذیه در دوران نوجوانی و بلوغ :
در این دوران ، رشد یکنواخت زمان کودکی ، با افزایش شدت رشد ، به طور ناگهانی تغییر می کند . این تغییرات ناگهانی ، نیازهای تغذیه ای خاصی را به همراه دارند . نوجوانان از لحاظ تغذیه ای به چند دلیل ، بسیار آسیب پذیر هستند :
1- در این دوران نیاز به مواد مغذی مرتبط با افزایش رشد و نمو فیزیکی به طور قابل توجهی افزایش می یابد .
2- تغییر شیوه زندگی و عادات غذایی نوجوانان بر روی دریافت و نیاز مواد مغذی تأثیر می گذارد .
3- نیازهای تغذیه ای خاص مرتبط با فعالیت های ورزشی ، بارداری و بروز مشکلاتی مثل اختلالات غذا خوردن ، پر خوری ، استفاده از الکل ، مواد مخدر و یا سایر شرایط رایج در این دوران ، وجود دارد.