گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

مطالب علمی و پژوهشی در زمینه ورزش

ارتباط فشار خون و تغذیه - The relationship between high blood pressure and nutrition

فشار خون از جمله شایع ترین بیماری ها در دنیا می باشد که مردم را گرفتار می کند. در آخرین تقسیم بندی پزشکی، فشار خون نرمال 120/ 80 میلی متر جیوه می باشد. هر چقدر از این مقدار بالاتر می رویم زنگ خطر اعلام می شود. فشار خون 130/90 میلی متر جیوه به عنوان مرحله پیش پرفشاری خون در نظر گرفته می شود و بعد از 140/100 میلی متر جیوه به عنوان مرحله فشار خون بالا در نظر گرفته می شود.

به گزارش آفرینش دکتر نیاز محمدزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در برنامه «فراسو» گروه سلامت جسم و پیشگیری رادیو سلامت با بیان اینکه نقش تغذیه در درمان فشار خون به قدری بارز است که در مرحله پیش پرفشاری خون دارویی تجویز نمی شود و سعی می شود در شش ماهه اول، بیمار با تغییر الگوی زندگی و نوع تغذیه، تحت درمان قرار بگیرد، گفت: اولین قدم در این درمان محدود کردن مصرف نمک می باشد. در سالهای گذشته، یددار شدن نمک ها یکی از دلایل افزایش بی رویه مصرف نمک بوده است.

به خاطر دریافت ید بیشتر به افراد جامعه توصیه شد از نمک یددار استفاده کنند و متاسفانه به این نکته توجه نشد که این نوع نمک نیز باید در حد اعتدال مصرف شود. مصرف سرانه سدیم در کشور ما 10 تا 12 گرم می باشد، در حالیکه مصرف استاندارد آن 3 تا 4 گرم در روز می باشد. یک قاشق چایخوری معادل 2 گرم سدیم دارد.

وی در ادامه افزود: نحوه پخت سنتی غذا در کشور ما بدین گونه است که هنگام پخت، نمک به غذا افزوده می شود. موادغذایی حیوانی و حتی میوه ها و سبزیجات نیز مقداری نمک (سدیم) در خود دارند. پس اگر نمکدان از سفره ها حذف شود، دچار کمبود سدیم نخواهیم شد. در این مورد بهتر است برای خوش طعم کردن غذاها از چاشنی های جایگزین مانند زردچوبه استفاده شود. البته در نمک های رژیمی که در داروخانه ها وجود دارد، سدیم حذف شده است و به جای آن پتاسیم به آن اضافه شده است.

این نوع نمک برای کسانی که مشکل کلیوی ندارند جایگزین مناسبی برای نمک های سنتی می باشد.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه رژیم غذایی « دش» (DASH) یک رژیم غذایی برای متوقف کردن فشار خون می باشد، بیان کرد: در این رژیم غذایی لبنیات کم چرب که فوق العاده برای کاهش فشار خون مفید هستند، مصرف کاملاً محدود گوشت قرمز و استفاده از ماهی به جای آن (به علت چربی امگا3)، مصرف نامحدود میوه ها و سبزیجات، مصرف نان و غلات به صورت متعادل و استفاده از مغزهای خام که دارای ماده آرجنین می باشند، وجود دارد. البته این مربوط به بیمارانی می باشد که فقط مشکل پرفشاری خون دارند و اگر افراد بیماری دیگری دارند باید این رژیم تعدیل شود.

محمدزاده در ادامه تأکید کرد: در تمامی عصاره های گوشت و غذاهای کنسرو شده مانند تن ماهی مقدار بسیار زیادی از سدیم وجود دارد که برای تمام افراد دارای فشار خون بالا مضر است.

بهترین روغن در درمان پرفشاری خون، روغن زیتون می باشد که مانند مغزهای خام اثر هم افزا با داروهای فشار خون دارند. سبزیجات نیز به مقدار فراوان پتاسیم دارند که اثر سدیم را از بین می برد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد